Komin kynästä

Tieni väitöskirjatutkijaksi, osa 2

Lauantai 15.6.2024

Halusin alun perin tehdä väitöskirjan kirjoittamisesta yhdistäen siihen aiempia maatalousopintojani. Luulin, että se onnistuisi noin vain, koska minulla oli jo yksi maisterintutkinto farkkujen taskussa. Ja olin ymmärtänyt, että ainakin ennen oli mahdollista suunnilleen omalla ilmoituksella aloittaa väitöskirjan tekeminen.

No, eipä se alanvaihto ollutkaan niin helppoa. Minulle vastattiin, että aiempi maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkintoni on liian kaukana humanistisesta kirjoittamisen oppialasta, että ei onnistu.

Pohdin sitten pitkään, hakisinko Kriittisen korkeakoulun kirjoittamisopintoihin, jotka kestävät kaksi vuotta vai Jyväskylän yliopiston Avoimen yliopiston kirjoittamisen opintoihin. Kyselin myös ihmisiltä, jotka olivat käyneet nuo molemmat, että kumpaako he suosittelisivat. Tavoitteet näissä ovat hieman erilaiset.

Kriittisen korkeakoulun opiskelija saa luotua suhteita kustannusmaailmaan ja usea julkaisee jollakin aikavälillä kirjoittamansa teoksen. Jyväskylän yliopistosta taas voi saada korkeakoulututkinnon kirjoittamisesta ja sen tutkimisesta. Lisäksi sillä tiellä on mahdollista jatkaa aina tohtoriopintoihin asti.

Lopulta ratkaisuuni vaikutti myös se käytännön asia, että Kriittisen korkeakoulun opintojen vuoksi olisi pitänyt viettää Helsingissä taas parin vuoden ajan paljon aikaa ja kustannus olisi ollut suurempi (nyt lukuvuosimaksu 1400 €). Avoimen yliopiston opintoja oli runsaasti etänä ja niiden harvoja lähijaksoja pystyi suorittamaan Jyväskylän ohessa Helsingissä. Mikä nyt milloinkin sopi parhaiten.

Päädyin siis hakemaan lopulta Jyväskylän yliopiston Avoimen yliopiston kirjoittamisopintoihin.

On ihmetelty, että eikös Avoimessa yliopistossa voi opiskella kuka vaan, kun maksaa kurssimaksun. Yleisesti ottaen edellä mainittu on totta. Kuitenkin kirjoittamisen perusopintoihin täytyy hakea, ja aiemmin vain noin puolet otettiin opiskelijoiksi. Nyt sisään pääsevien määrää on näköjään kasvatettu.

Avoimessa yliopistossa opiskeleminenkin on maksullista. Hinta määräytyy kurssin laajuuden eli opintojaksosta kertyvien opintopisteiden mukaan. Yleensä opintojaksosta saa 1–5 op. Tällä hetkellä yhden opintopisteen suorittaminen maksaa 15 € Jyväskylän yliopiston Avoimessa yliopistossa.

Avainsanat: Kriittinen korkeakoulu, Jyväskylän yliopisto, Avoin yliopisto, kirjoittaminen, väitöskirja

Tieni väitöskirjatutkijaksi, osa 1

Lauantai 1.6.2024 klo 17.53

Tänään juhlistetaan koulujen lukuvuoden päättäjäisiä monissa kodeissa, onnittelut kaikille valmistuneille! Tämä lienee hyvä ajankohta aloittaa kertomus siitä, kuinka oma polkuni on jatkunut mutkitellen väitöskirjatutkijaksi asti.

2010-luvun puoliväliä lähestyttäessä, viikoittain Helsingissä rampatessani lopulta tajusin, että ehkä voisin harrastaa jotain sielläkin päässä Suomea. Edes joskus iltaisin. Ettei elämä olisi pelkkää työntekoa.

Olin tutkaillut netistä erilaisia kirjoittamisen opintoja vuosien varrella ja osunut niin Vantaan sanataidekoulun, Kriittisen korkeakoulunOriveden opiston kuin Jyväskylän yliopistonkin sivuille.

Lue lisää »

Avainsanat: Vantaan sanataidekoulu, Oriveden opisto, runo, dekkari, käsikirjoitus

Lukijasta kirjoittajaksi

Lauantai 18.5.2024 klo 11.34

Kun on kysytty, miksi opiskelen kirjoittamista, on jälleen aloitettava lapsuudesta. Koettakaa kestää. Yritän olla lyhytsanainen, vaikka tuskin se taaskaan onnistuu.

Lupaan, että siirrymme lähemmäs nykypäivää seuraavissa postauksissa.

Kirjoitin lukemaan ja kirjoittamaan oppimisestani kaunokirjallisen tekstin yhdessä pikaharjoituksessa Avoimen yliopiston kirjoittamisen kurssilla muutamia vuosia sitten:

”Viisivuotias juoksee maalaistalon pihan poikki hame jaloissa lepattaen. Vaaleat hiukset ovat tiukalla letillä, paita on jäänyt tuvan penkille. Onhan elokuinen puintikeli.

Lue lisää »

Avainsanat: kirjoittaminen, lukeminen, kirjasto, Avoin yliopisto, Hevostietokeskus

Sosiaalinen lisenssi - kymmenen pointtia

Lauantai 4.5.2024

Pinnalla on viime vuodet ollut sanahirviö hevosurheilun sosiaalinen lisenssi. Itsekin olen väitöskirjaani liittyvissä apurahahakemuksissa termiä käyttänyt. Mitä se tarkoittaa ja miksi siitä niin kohkataan?

  1. Toiminnan sosiaalinen lisenssi on suora käännös englannista (social license to operate eli SLO).
  2. Lainsäädäntö asettaa tiettyjä raameja toiminnalle, mutta sosiaalinen lisenssi tarkoittaa yhteiskunnan hyväksyntää.
  3. Sen voidaan ajatella sisältävän alan toimijoiden, yhteistyökumppaneiden, suuren yleisön ja yleensäkin ympäröivän yhteisön hyväksynnän käytetyille menetelmille ja toimintatavoille esimerkiksi hevosurheilun parissa.
  4. Kestävyys sen eri muodoissaan sisältyy sosiaaliseen lisenssiin.

Lue lisää »

Avainsanat: sosiaalinen lisenssi, kestävyys, hevonen, hevosurheilu, apuraha

Vahingossa ratsastajaksi?

Lauantai 20.4.2024 klo 15.39

Ei nyt ihan.

Vaikka salaratsastajaksikin minua on tituleerattu. Siitä tematiikasta olen kirjoittamassa myös esseenovellia.

Muistaneeko joku teistä lukijoista vielä aikaa, kun lapsilla oli tapana haluta kirjeenvaihtokavereita? Myös kauempana asuvien sukulaisten ja kummien kanssa saatettiin kirjoitella. Niitä kirjeitä posti kuljetti paikasta A paikkaan B.

Nykyisin sitä taidetaan kutsua etanapostiksi.

Joka tapauksessa, lapsuudessani Heinolan serkkutytöt alkoivat käydä ratsastamassa. Ja he kertoivat tallielämästä sitten kirjeissään minulle.

Lue lisää »

Avainsanat: ratsastus, hevonen, kirjoittaminen, vuorovaikutus, esseenovelli

Kuinka yhdistää kaksi kiinnostuksen kohdettaan?

Lauantai 6.4.2024 klo 17.52

Yksinkertainen vastaus: ryhdy väitöskirjatutkijaksi!

Muutaman vuoden kokemuksella sanoisin, että tuo on aivan yhtä hyvä ajatus kuin valita ammatiksi ratsastuksenopettaja tai hevosenhoitaja vain, koska tykkää hevosista. Tai vastaavasti tarjota kirjakustantamoille romaanikäsikirjoitustaan, koska pitää kirjoittamisesta ja lukemisesta.

Kyllä, olen itse viime vuosituhannella hakenut sekä ratsastuksenopettaja- että hevosenhoitajakouluun Ypäjälle. Ja tullut valittua molempiin.

Terveisiä vaan ROK-I-kurssilaisille vuodelta 1987 ja etenkin kämppäkavereille. Ja kiitokset silloisille opiston opettajille, olitte päteviä ja vaativia, perusratsastus- ja hevostaitoni koheni ansiostanne.

Lue lisää »

Avainsanat: väitöskirjatutkija, hevonen, kirjoittaminen, Hevosopisto, ROK-I

Hei Sinä siellä ruudun takana!

Lauantai 23.3.2024

Kiitos, että olet jo käynyt pitkin talvea vilkuilemassa työn alla olevia kotisivujani. Itse olen alkuvuoden ajan pohdiskellut bloggausta ja vähän muutakin Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkijoille järjestämällä Tutki(ja) bloggaa -kurssilla. Mutta siitä ehkä myöhemmin lisää.

Lupaan, että kevään aikana kotisivuilleni aukeavat loputkin perussivut, joita olen viime ajat mielessäni muiden töiden ohessa suunnitellut.

Vielä puuttuvat lisätietoja taustastani eli Vuosien varrelta -sivu sekä Esseenovelleja -sivu. Viimeksi mainitulla sivulla tulen postaamaan silloin tällöin otteita väitöskirjaprosessin aikana kirjoittamistani hevosaiheisista kaunokirjallisista teksteistä. Ne ovat osa väitöskirjani aineistoa.

Tavoitteenani on myös julkaista hevosaiheinen autofiktiivinen esseenovellikokoelma viimeistään väitöskirjan valmistumisen yhteydessä vuonna 2026.

Avainsanat: kotisivu, blogi, esseenovelli