Komin kynästä

Tieni väitöskirjatutkijaksi, osa 2

Lauantai 15.6.2024


Halusin alun perin tehdä väitöskirjan kirjoittamisesta yhdistäen siihen aiempia maatalousopintojani. Luulin, että se onnistuisi noin vain, koska minulla oli jo yksi maisterintutkinto farkkujen taskussa. Ja olin ymmärtänyt, että ainakin ennen oli mahdollista suunnilleen omalla ilmoituksella aloittaa väitöskirjan tekeminen.

No, eipä se alanvaihto ollutkaan niin helppoa. Minulle vastattiin, että aiempi maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkintoni on liian kaukana humanistisesta kirjoittamisen oppialasta, että ei onnistu.

Pohdin sitten pitkään, hakisinko Kriittisen korkeakoulun kirjoittamisopintoihin, jotka kestävät kaksi vuotta vai Jyväskylän yliopiston Avoimen yliopiston kirjoittamisen opintoihin. Kyselin myös ihmisiltä, jotka olivat käyneet nuo molemmat, että kumpaako he suosittelisivat. Tavoitteet näissä ovat hieman erilaiset.

Kriittisen korkeakoulun opiskelija saa luotua suhteita kustannusmaailmaan ja usea julkaisee jollakin aikavälillä kirjoittamansa teoksen. Jyväskylän yliopistosta taas voi saada korkeakoulututkinnon kirjoittamisesta ja sen tutkimisesta. Lisäksi sillä tiellä on mahdollista jatkaa aina tohtoriopintoihin asti.

Lopulta ratkaisuuni vaikutti myös se käytännön asia, että Kriittisen korkeakoulun opintojen vuoksi olisi pitänyt viettää Helsingissä taas parin vuoden ajan paljon aikaa ja kustannus olisi ollut suurempi (nyt lukuvuosimaksu 1400 €). Avoimen yliopiston opintoja oli runsaasti etänä ja niiden harvoja lähijaksoja pystyi suorittamaan Jyväskylän ohessa Helsingissä. Mikä nyt milloinkin sopi parhaiten.

Päädyin siis hakemaan lopulta Jyväskylän yliopiston Avoimen yliopiston kirjoittamisopintoihin.

On ihmetelty, että eikös Avoimessa yliopistossa voi opiskella kuka vaan, kun maksaa kurssimaksun. Yleisesti ottaen edellä mainittu on totta. Kuitenkin kirjoittamisen perusopintoihin täytyy hakea, ja aiemmin vain noin puolet otettiin opiskelijoiksi. Nyt sisään pääsevien määrää on näköjään kasvatettu.

Avoimessa yliopistossa opiskeleminenkin on maksullista. Hinta määräytyy kurssin laajuuden eli opintojaksosta kertyvien opintopisteiden mukaan. Yleensä opintojaksosta saa 1–5 op. Tällä hetkellä yhden opintopisteen suorittaminen maksaa 15 € Jyväskylän yliopiston Avoimessa yliopistossa.

Avainsanat: Kriittinen korkeakoulu, Jyväskylän yliopisto, Avoin yliopisto, kirjoittaminen, väitöskirja