Komin kynästä

Kuinka yhdistää kaksi kiinnostuksen kohdettaan?

Lauantai 6.4.2024 klo 17.52


Yksinkertainen vastaus: ryhdy väitöskirjatutkijaksi!

Muutaman vuoden kokemuksella sanoisin, että tuo on aivan yhtä hyvä ajatus kuin valita ammatiksi ratsastuksenopettaja tai hevosenhoitaja vain, koska tykkää hevosista. Tai vastaavasti tarjota kirjakustantamoille romaanikäsikirjoitustaan, koska pitää kirjoittamisesta ja lukemisesta.

Kyllä, olen itse viime vuosituhannella hakenut sekä ratsastuksenopettaja- että hevosenhoitajakouluun Ypäjälle. Ja tullut valittua molempiin.

Terveisiä vaan ROK-I-kurssilaisille vuodelta 1987 ja etenkin kämppäkavereille. Ja kiitokset silloisille opiston opettajille, olitte päteviä ja vaativia, perusratsastus- ja hevostaitoni koheni ansiostanne.

Lukion ollessa tuolloin kesken tajusin, että ehkäpä ammatillinen tieni kuitenkin vie toisaalle ja hevosten parissa tulen työskentelemään vain satunnaisesti. Minua kiinnosti silti nähdä, pääsisinkö opiskelemaan ratsastuksenopettajaksi. Pahoittelut silloisille pääsykokeen pitäjille vaivannäöstä. Ensimmäisellä varasijalla ollut voinee tarjota kaakaot tavattaessa.

Ja kyllä, olen tuota jälkimmäistäkin vuosien varrella kokeillut, siis lähestynyt kustantamoja. Siinä en ole ollut yhtä onnekas kuin Ypäjän Hevosopistoon pyrkimisessä. Mutta eipä estä yrittämästä uudelleen taas.

Hieman alun vastausta laajentaen on todettava, että väitöskirjan tekemisessä rahoituksen hankkimisineen ovat lähinnä istumalihakset koetuksella. Mutta tutkinnon loppuun saattamiseksi tarvitaan väistämättä myös kiinnostusta tutkittavaan aiheeseen ja tieteenalaan. Tai ainakin se helpottaa henkisesti.

Ympäröivän yhteiskunnan mielestä tuntuu toisinaan olevan liian hyvää ollakseen sallittua yhdistää kaksi innostavaa asiaa elämässään. Niin minä siis olen nyt tehnyt. Yhdistänyt hevoset ja kirjoittamisen väitöskirjatutkijan roolissa.

Mietin jo keski-ikäistyessäni väitöskirjan tekemistä, tai halusin valmistua tohtoriksi, kumpi lie vahvempi tavoite alussa olikaan. Noin vain ei kuitenkaan voi nykyään ryhtyä tekemään väitöskirjaa, koska ensin pitää hakea ja päästä tohtorikoulutusohjelmaan.

Tuosta polusta omalta osaltani kerron toisella kertaa.

Avainsanat: väitöskirjatutkija, hevonen, kirjoittaminen, Hevosopisto, ROK-I