Komin kynästä

Rahoitushakemusten 1-2-3

Lauantai 16.11.2024

Olen väsännyt tässä syksyllä taas muutamankin apurahahakemuksen vertaisarvioijien käsittelyyn. Esimerkiksi syyskuussa suoraan havainnointimatkalta palattuani jätin apuraha-anomuksen Koneen Säätiölle. Hakuaikaa oli pari viikkoa ja päätökset tulevat joulukuussa. Apurahaa haen siis ensi vuoden väitöskirjatyöskentelyyn.

Väitöskirjaohjaajani antavat suoraan sähköiseen järjestelmään lausuntonsa hakemukseni tueksi. Ohjaajia saatetaan pyytää myös asettamaan hakijoita järjestykseen, jos he suosittelevat useampaa hakijaa.

Olisi tietysti kiva tietää, onko kärjessä vai loppupäässä ohjaajien ajatuksissa. Viimeksi mainitussa tapauksessa ei kannattaisi ehkä käyttää kovin paljon aikaa hakemuksen virittelyyn huippuunsa. Yleensä kun 5–10 % hakijoista vain saa apurahan.

Tässä ”kolme” vinkkiäni aloittelevalle väitöskirjatutkijalle apurahahakuihin:

Lue lisää »

Avainsanat: apuraha, tutkimussuunnitelma, ansioluettelo, julkaisuluettelo, aineistonhallintasuunnitelma

Kuinka rahoittaa väitöskirja?

Lauantai 21.9.2024

Tietyllä tavalla on hyvä, ettei väitöskirjan teon aloittaminen ole liian helppoa. Väitöskirjaprosessi kokonaisuudessaan, ja erityisesti rahoituksen hakeminen ja sen saaminen, ovat suuria ponnistuksia. Se koettelee myös henkistä kestävyyttä ja jaksamista.

Siten oma into ja halu on oltava tapissa, jotta jaksaa uskoa, että valmista tulee. Ainakin, jos ei työskentele valmiissa ja jo rahoitetussa tutkimusryhmässä esimerkiksi yliopistossa. Joillekin onnekkaille maisteriopiskelijoille näitäkin paikkoja tarjotaan.

Muilla aikaa kuluu tuhottomasti kymmeniin huolella valmisteltuihin apurahahakuihin erilaisille säätiöille ja rahastoille, jotka rahoittavat jatko-opiskeluja ja siihen liittyvää tutkimusta. Jokaisessa haussa on omat kommervenkkinsä ja merkkimääränsä hakemuksen eri kohdille.

Lue lisää »

Avainsanat: rahoitus, apuraha, säätiö, rahasto, väitöskirjatutkija

Tieni väitöskirjatutkijaksi, osa 4

Lauantai 24.8.2024

Ensimmäisenä maisteritutkintovuonnani matkustin Jyväskylään useana päivänä viikossa lähiopintoihin. Sitten tuli korona, joka pakotti yliopiston hyväksymään etäopinnot. Kevensi toista yliopistovuottani kummasti, kun parin tunnin matkustaminen suuntaansa jäi pois.

Kirjoittaminenhan on Jyväskylän yliopistossa kirjallisuuden oppiaineen alla oleva kokonaisuus, josta voi tehdä syventävät opinnot ja gradun (eli maisterintutkielman). Lisäksi voi jatkaa väitöskirjan tekemiseen eli ryhtyä jatko-opiskelijaksi eli väitöskirjatutkijaksi.

Jo heti ensimmäisessä tapaamisessa tulevan graduohjaajani kanssa aloin hahmotella maisterintutkielmani aihetta. Tuo nopea startti olikin tarpeen, koska päätin edetä pidemmän kaavan kautta ja kerätä itse aineistoani havainnoimalla (pääasiassa samoja hevosia vuoden ajan).

Lue lisää »

Avainsanat: gradu, tohtorikoulutusohjelma, HYTK, MUTKU, apuraha

Sosiaalinen lisenssi - kymmenen pointtia

Lauantai 4.5.2024

Pinnalla on viime vuodet ollut sanahirviö hevosurheilun sosiaalinen lisenssi. Itsekin olen väitöskirjaani liittyvissä apurahahakemuksissa termiä käyttänyt. Mitä se tarkoittaa ja miksi siitä niin kohkataan?

  1. Toiminnan sosiaalinen lisenssi on suora käännös englannista (social license to operate eli SLO).
  2. Lainsäädäntö asettaa tiettyjä raameja toiminnalle, mutta sosiaalinen lisenssi tarkoittaa yhteiskunnan hyväksyntää.
  3. Sen voidaan ajatella sisältävän alan toimijoiden, yhteistyökumppaneiden, suuren yleisön ja yleensäkin ympäröivän yhteisön hyväksynnän käytetyille menetelmille ja toimintatavoille esimerkiksi hevosurheilun parissa.
  4. Kestävyys sen eri muodoissaan sisältyy sosiaaliseen lisenssiin.

Lue lisää »

Avainsanat: sosiaalinen lisenssi, kestävyys, hevonen, hevosurheilu, apuraha