Komin kynästä

Hevosten hyvinvointimittaristo, mikä ja miksi?

Lauantai 22.2.2025

Olen seurannut etäältä muutaman vuoden ajan Mittarit hevosen hyvinvoinnin arviointiin -hanketta. Siinä kehitettiin hyvinvointimittaristo hevosille eurooppalaisen tutkijaverkoston luoman WelfareQuality:n (WQ) standardisoidun mittariston pohjalta.

Tuossa mittaristossa käsitellään hevosen kokemusta, aivan kuten minäkin yritän tehdä jossain määrin omassa väitöskirjatyössäni ja esseenovelleissani. Pahoittelut runsaasta linkkimäärästä, mutta hankkeen materiaalit ovat tiiviitä ja informatiivisia, joten siksi laitan ne tässäkin jakoon.

Hankewebinaareissa kuultiin innostuneita pilottitallien ihmisiä, jotka olivat saaneet ahaa-elämyksiä hevosten hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen tarkasteluun yrityksessään. Mittaristo on nähty hyvänä seuranta- ja kehittämistyökaluna omavalvonnassakin.

Kännykältä voit minimitassa vähän katsoa sitä, miltä auditointi voisi näyttää. Auditoitavat osa-alueet ovat siis hyvä ravitsemus, hyvät pito-olosuhteet, hyvä terveys ja lajityypillinen käyttäytyminen. Tarkasteltavista osa-alueista koostuu hevosen henkinen (tunne)tila. Se määrittää kokonaishyvinvoinnin tilan.

Lue lisää »

Avainsanat: hevonen, hyvinvointimittaristo, welfare quality, käyttäytymistarve, lajityypillinen käyttäytyminen

Opinnäytetyö: 10 tapaa valita aihe

Lauantai 8.2.2025

  1. Selaa viime aikoina julkaistuja tutkimuksia alallasi ja poimi niiden ”jatkotutkimusta tarvitaan” -kohdasta oma aiheesi.
  2. Pyri mukaan oppilaitoksessasi jo olevaan tutkimusryhmään ja anna heidän päättää.
  3. Kysy ohjaajaltasi ideoita.
  4. Valitse harrastukseesi tai muuhun kiinnostuksen kohteeseesi liittyvä aihe ja sovella se tutkimusalaasi.
  5. Valitse joku teema yleisesti trendaavasta aihepiiristä.

Lue lisää »

Avainsanat: opinnnäytetyö, jatkotutkimus, aihe, ohjaaja, rahoitus