Keskusta

Komin kynästä viimeisimmät

KOMI: Toisen asteen oppilaitosverkko turvattava vaikeinakin aikoina

19.02.2015

Kansanedustaja Katri Komin (kesk.) mielestä toisen asteen kattava oppilaitosverkko on tavoite, josta ei soisi tingittävän taloudellisesti vaikeinakaan aikoina. Hallituksen esitykset toisen asteen järjestäjäverkon ja rahoitusjärjestelmän uudistamiseksi merkitsevät 260 miljoonan euron leikkauksia. Arvioiden mukaan leikkaus tarkoittaisi jopa joka kolmannen oppilaitoksen sulkemista.

– Meilläkin Itä-Suomessa tilanne on välimatkoissa jo nyt koulutuksen osalta heikohko, saati sitten jos joka kolmas ammattikoulu ja lukio lakkautettaisiin. Toisen asteen oppilaitosten saavutettavuutta vaikeuttavat myös joukkoliikenteen rajut karsimiset. Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan ELY-keskusten alueella loppui 200 bussivuoroa viime vuonna.

Komin mukaan tuntuukin, että ne jotka leikkauspäätöksiä tekevät, eivät tunne kuin muutaman suurimman kaupunkimme olosuhteet.

– Muistutan vielä, että lukiokoulutus on jo nykyisellään tehokkaasti järjestetty. Suomen menestys on perustunut hajautettuun sivistysmalliin, jonka ytimessä ovat ala- ja yläkoulut, kirjastot ja lukiot. Suuruuden ihannointi ei saa romuttaa tätä sivistysmallia.

Komi ihmettelee myös linjauksia niin sanottujen erikoislukioiden kohdalla.

– Ministeri Kiuru (sd.) on puhunut niiden toimintaedellytyksistä kierrellen ja kaarrellen, vaikka hallituksen esityksessä seisoo selvästi, että lisärahoitus lukiokoulutuksen erityisen koulutustehtävän toteuttamiseen puolitetaan vuodesta 2016 lukien. Tässä vaiheessa toivoisin ministerin vääntävän rautalangasta, miten käy erityistä koulutustehtävää toteuttavien lukioiden valtionosuuskorotukselle.

Oppositiopuolueet esittivät keskustan johdolla hallitukselle välikysymyksen tasa-arvoisen koulutuksen tulevaisuudesta keskiviikkona. Välikysymysäänestykset toimitetaan perjantaina.

23.04.2015 20:00Komille uusia luottamustehtäviä
31.03.2015KOMI: Kestävä kehitys luo reilumpia yhteiskuntia
13.03.2015KOMI: Ihmisoikeuksien toteutuminen parasta turvallisuuspolitiikkaa
11.03.2015KOMI: Sotilaallisesti liittoutumattomat maat pitävät yllä Pohjolan ja Itämeren alueen vakautta
10.03.2015Ulkoasiainvaliokunta: Ihmisoikeuksien toimintaohjelma heti vaalikauden alussa
09.03.2015Ulkoasiainvaliokunta puoltaa sotilaallista koulutusapua Irakille
19.02.2015KOMI: Toisen asteen oppilaitosverkko turvattava vaikeinakin aikoina
16.12.2014KOMI: Maatalous jatkuvassa muutoksen tilassa ja leikkausten pelossa
27.11.2014KOMI: Afganistan tarvitsee edelleen tukea
19.11.2014Komi ja Karhu osallistuvat New Yorkissa YK:n parlamentaariseen kuulemiseen

Siirry arkistoon »