Keskusta

Komin kynästä viimeisimmät

KOMI: Maatalous jatkuvassa muutoksen tilassa ja leikkausten pelossa

16.12.2014

Kansanedustaja Katri Komi (kesk.) moittii hallitusta siitä, kuinka valtaisan taistelun takana maatalouden tukeminen nykyisellään on. Komin mukaan oppositio on joutunut painostamaan hallitusta likipitäen kaikkien maataloutta jollakin tapaa hyödyttävien päätösten kanssa.

Pieninä työvoittoina Komi mainitsee ensi vuodelle kaavailtujen lomitusleikkausten perumisen ja orgaanisen seleenin sallimisen luomutuotannossa.

– Näyttäisi myös siltä, että maataloustukien maksatus tulisi pääosin ajallaan ensi vuonna. Venäjän tuontikielloista johtuvaa EU:n maitotukea Suomi saa nuukasti.

– Uusia edunvalvonnan haasteita tulee koko ajan lisää. Esimerkiksi EU:n maataloudelle kohdistamat uudet valtiontukisäännöt uhkaavat heikentää maatalousyrittäjien sosiaaliturvaa. Toivon, että ministeri Huovisella ja Orpolla riittää puhtia neuvotella komission kanssa Suomelle kelvolliset poikkeukset.

Lisäksi Komia ihmetyttää, että Maatalousvirasto (Mavi) julkaisee uusia linjauksia, joita sitten opposition painostuksesta lähdetään lieventämään tai perumaan.

Mavi esimerkiksi esitti, että yhdeltä peltolohkolta voisi tukia saada ensi vuonna vain yksi viljelijä. Tämä olisi romuttanut yhteiskäyttölohkojen mahdollisuuden, joka esimerkiksi avomaan vihannestiloilla on tärkeä.

– Opposition painostuksen seurauksena näyttää siltä, että käytäntö säilyy. Toivottavasti toteutuskin säilyy ennallaan niin, että yhteiskäyttölohkot sallitaan tukihakemuksessa, eikä mitään kikkailuja tarvita.

Hyvä tietysti, että perutaan huonoja päätöksiä, mutta työrauha ja vakaa toimintaympäristö olisivat nyt ne, mitä maatalousyrittäjät eniten kaipaavat.

Komi on kauttaaltaan huolestunut liian keskittämisen ja aluepolitiikan rappion seurauksista. Komin mukaan Suomi saadaan kuntoon, kun kehittämistyötä ei rajata vain yhdelle tai kahdelle alueelle, vaan edellytyksiä uusien työpaikkojen syntymiseksi parannetaan koko Suomessa.

– Teiden ja muun infran kunnolla ja toimivuudella on tässä iso merkitys. Nyt hallitus leikkaa entisestään perusväylänpidon ja yksityisten teiden kunnossapidon määrärahoista. Tähän asti seutu- ja yhdystieverkko ovat joutuneet kärsimään, mutta nyt rahat eivät riitä edes pääteille.

– Esimerkiksi vt 5:llä on meillä Savossa pätkiä, joita ei ole ollut varaa päällystää. Siellä joudutaan nyt laskemaan nopeuksia.

23.04.2015 20:00Komille uusia luottamustehtäviä
31.03.2015KOMI: Kestävä kehitys luo reilumpia yhteiskuntia
13.03.2015KOMI: Ihmisoikeuksien toteutuminen parasta turvallisuuspolitiikkaa
11.03.2015KOMI: Sotilaallisesti liittoutumattomat maat pitävät yllä Pohjolan ja Itämeren alueen vakautta
10.03.2015Ulkoasiainvaliokunta: Ihmisoikeuksien toimintaohjelma heti vaalikauden alussa
09.03.2015Ulkoasiainvaliokunta puoltaa sotilaallista koulutusapua Irakille
19.02.2015KOMI: Toisen asteen oppilaitosverkko turvattava vaikeinakin aikoina
16.12.2014KOMI: Maatalous jatkuvassa muutoksen tilassa ja leikkausten pelossa
27.11.2014KOMI: Afganistan tarvitsee edelleen tukea
19.11.2014Komi ja Karhu osallistuvat New Yorkissa YK:n parlamentaariseen kuulemiseen

Siirry arkistoon »