Keskusta

Komin kynästä viimeisimmät

Joutuisa joulukuu

Share |

Maanantai 16.12.2013 klo 12:11


Viimeistä budjetin sävyttämää viikkoa viedään ennen joulua. Aika kiitää – tuntuu kuin itsenäisyyspäiväkin olisi ollut ihan äskettäin.

Itsenäisyyspäivästä puheen ollen puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä vaimonsa kanssa ja minä olimme todistettavasti Tampereella itsenäisyyspäivää juhlistamassa (Kalevan kuvagalleria). Presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton paikka oli uusi kuten toteutustapakin. Pidin "konsertti"-konseptia onnistuneena näin kerran toteutettuna. Puhuttu osuus alkoi Kari Hotakaisella ja muitakin tuttuja kirjallisia nimiä tuli ohjelmassa vastaan. Lopun lapsikuoro herkisti yleisön, tai viimeistään sen teki yhdessä laulettu Maamme-laulu.

Nyt alkanut viimeinen istuntoviikko keskustellaan ja äänestetään ensi vuoden budjetista. Suomen valtion velka on nousemassa noin 100 miljardiin euroon ja julkiset menomme suhteutettuna bruttokansantuotteeseen ovat ensi vuonna koko Euroopan unionin korkeimmat. Työttömänä on nyt 400 000 suomalaista ja vaikka teollisuuden tuotanto hieman elpyisikin, työttömyys tulee kasvamaan entisestään ainakin ensi vuoden alussa.

Keskustalle hallituksen panostukset kasvuun ja rakenteelliset uudistukset eivät kelpaa. Budjettivastalauseessamme esitämme hallitusta rohkeampia investointeja kasvuun ja työhön. Rakenteelliset muutokset tulee tehdä oikeat tavoitteet edellä – ei keskittämisen voimaan sokeasti uskoen.

Olen aiemmin blogissa esitellyt keskustan talousvaihtoehtoa, jonka pohjalta myös vastalauseemme on rakennettu. Keskeisten uuden kasvun rahaston ja infrayhtiön lisäksi nostaisin sieltä vielä esiin puolustuksen määrärahat. Turvallisuus- ja puolustuspolitiikka puhuttaa tällä viikolla kansainvälisestikin, kun EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyö on agendalla 19.–20.12. järjestettävässä EU:n huippukokouksessa.

Vuoden 2014 talousarviossa puolustusministeriön pääluokka on jopa 125 miljoonaa euroa pienempi kuin vuonna 2013. Kehyskaudella leikkaukset ovat puolustuksen määrärahoihin 10 prosenttia. Keskusta on protestoinut suuria leikkauksia. Vastalauseessa esitämme, että vuoden 2015 jälkeen varusmiesten maastovuorokausia ja reservin kertausharjoitusten määrää lisätään ja ilmavoimien lentotuntien ja merivoimien alusvuorokausien määrä palautetaan riittävälle tasolle. Edellytämme, että seuraavassa kehyspäätöksessä ei enää tehdä lisäleikkauksia puolustusministeriön pääluokkaan.

On mielenkiintoista seurata, minkälaisia linjauksia Brysselin huippukokouksesta tulee EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittämiseksi. Saadaanko aikaan esimerkiksi kirjauksia konkreettisista suorituskykyhankkeista ja puolustusteollisuuden sisämarkkinoiden kehittämisestä? Ulkoasiainvaliokunnassa otimme kantaa myös näihin asioihin osana lausuntoamme koskien valtioneuvoston EU-selontekoa. Täysistunnossa asia on palautekeskustelussa heti alkuvuodesta.

Tunnelmallista joulun aikaa kaikille!