Keskusta

Komin kynästä viimeisimmät

Keskustalle mainio vaalitulos

Share |

Tiistai 27.5.2014 klo 13:03


Euroopan parlamentin vaalit on käyty ja Suomen 13 meppipaikkaa jaettu. Keskusta piti kolme paikkaa saaden puolueista toiseksi eniten ääniä. Tämä oli meille hyvä tulos, sillä keskustan kannattajat äänestävät perinteisesti kokoomusmielisiä harvalukuisemmin EU-vaaleissa. Nyt kokoomuksen kaula keskustaan suli sitten edellisten vuoden 2009 EU-vaalien.

Itä-Suomen ainoana edustajana Brysseliin suuntaa mikkeliläislähtöinen Olli Rehn. Myös muut keskustan läpi menneet ehdokkaat, Paavo Väyrynen ja Anneli Jäätteenmäki, edustavat kokenutta ja arvovaltaista kaliiberia. Monta osaavaa ehdokasta ja kovaa nimeä jäi kaikissa puolueissa ulos parlamentista – se kertoo vaalien painoarvosta ja laadukkaista ehdokkaista.

Koko EU:n mittakaavassa vaaleissa toteutui kaksi jo ennakkoon uumoiltua trendiä: Niin sanottu keskusta-oikeisto heikkeni ja sitoutumattomat sekä olemassa oleviin parlamenttiryhmiin kuulumattomat ”muut” kolminkertaistivat paikkansa. Kahden jälkimmäisen ryhmän nousu kertoo siitä, kuinka eurokriittisyys ja jopa äärioikeistolaisuus ovat nostaneet Euroopassa päätään. Suomea paljon selvemmin tämä on näkynyt esimerkiksi Ranskan ja Iso-Britannian äänestystuloksissa.

Keskustan EU-ryhmittymästä ALDE:sta (Euroopan liberaalidemokraattien liitto) tuli Suomessa suurin EU-ryhmittymä neljällä edustajalla. Keskustameppien lisäksi ALDE:en kuuluu RKP ja heidän edustajansa Nils Torvalds. Niin ALDE kuin EPP (Euroopan kansanpuolueen ryhmä), johon kokoomusmepit kuuluvat, joutuivat luovuttamaan näissä vaaleissa merkittävästi omia paikkojaan sitoutumattomien ja edellä mainittujen muiden hyväksi.

Vaikka ALDE:sta löytyy liittovaltion kannattajia, suhtautuu suurin osa ryhmittymästä EU:hun hyvin käytännönläheisesti. Integraatiota on järkevää lisätä vain siellä, missä yhteisiä sääntöjä todella tarvitaan.

Huonon taloustilanteen aikana vika on helppo löytää osoittelemalla muita, EU:ta ja maahanmuuttajia. Suomessa äänestystulos ei onneksi kerro rasismin noususta. On kuitenkin pelottavaa, kuinka kiihkolla kansa on tyytymättömyyttään vastannut populistien kutsuhuutoon monessa muussa Euroopan maassa.

Keskustan vaalislogan ”Koti kuntoon – tuuletusta Eurooppaan” kuvastaa hyvin puolueemme näkemystä asioiden hoitoon: Suomi ei lähde nousuun vihapuheilla tai muita syyttelemällä.

Nyt meillä on hyvä ja osaava joukko meppejä ajamassa suomalaisten asiaa. Työttömyyden ja kilpailukykyongelmien avaimet ovat käsissämme pitkälti kansallisesti. Tarvitsemme toimintakykyisen hallituksen edistämään työpaikkojen syntyä ja vientiä, muuten joudumme yhä kasvavien leikkausten tielle.